Ahad, 14 Disember 2008

MALAY TOAST

Ya....entry kali ni chef nak perkenalan menu ciptaan mimi sabariah iaitu....MALAY TOAST!!!Menu nih tak dak la kata grand sangat...nak kata ciptaan julung2 kali tak la jugak,cuma diadaptasi dari breakfast menu jer...ala mcm FRENCH TOAST tu la................

Rupa menda alah ni mcm french toast jugak,tapi dia nih,lebih garing dari biasa!!!.Kalau french toast,white bread yg di celup dgn telur dan di grill kan atas griddle,malay toast lak di celup dalam batter,adunan tepung & telur & sedikit garam.Kemudian di goreng deep fried sampai garing.

Malay toast ni disediakan dalam bentuk 4 segi....ala sekeping roti dipotong 4.Kalu french toast kalu di potong serong,bentuk segitiga,sekeping roti potong 2 plak katanya!!!.Konon bak kata orang peranchis "COOKING IS AN ART".So dengan memotong roti tu dalam bentuk rectangle memberi impak seni habis ler?????...oppsss!!!

Kelainan malay toast jugak special sebab dihidangkan bersama sos cili maggi,ala2 pedas2 manis gitu!!!ini yang buat lain sikit dari french toast dimana diservekan bersama maple syrup atau pun honey.

So merasa,kepada mereka2 had nak rasa cemana rupa malay toast ni....buat la kalau berani...hehehehe....

1 ulasan:

Rania Escova berkata...

mak berani buat kt rumah u ols.. klau terbakar dapor jangan salahkan mek tau..