Selasa, 25 Ogos 2009

ACAR BUAH BEREMPAH

Setiap kali tibanya puasa....acar buah menjadi kemestian untuk aku dan mimi utk membuatnya....kali nih...chef nak kongsi resepi mudah acar buah kering.

Bahan2 yg diperlukan....
Bawang merah
Bawang Putih
Halia
Lobak Masin
Kismis
Buah Kana
Buah Prune
Kacang Tanah
Buah Ceri Merah & Kuning
Kulit Limau
Jeruk Betik
Buah Kurma
Halwa Kundur
Rempah Kari Daging & Ikan
Bijan
Cuka
Garam & Gula

Step 1 - Tumis sedikit bawang merah & putih yg dimayang halus hingga naik bau.

Step 2 - Masukkan rempah yg dicampur dgn sedikit air,tumis hingga naik bau.

Step 3 - Perisakan dgn garam & gula

Step 4 - Masukkan cuka...biarkan rempah mereneh sebentar.

Step 5 - Masukkan kesemua buah2 kering....kacau sebati.

Step 6 - Taburkan bijan yg telah digoreng...

Sedia utk disedekahkan pada kawan2....mudah bukan...selamat mencuba!

2 ulasan:

zara aluwi berkata...

Acar buah berempah macam gini, makcik belum cuba lagi. Biasa acar buah kering tak ada berkuah. Ianya pekat likat. Hmmm... nak cuba lah.

Rania Escova berkata...

Thnx CA..
depa makan hbis dah pun..
Tp mek tak terkilan hbis pun..
sbbnyer.. after this commercial..